luni, 27 decembrie 2010

Subteranele de la Comitetul Central

Reportajul "Subteranele Bucureştiului" a fost difuzat la televiziunea franceză în 27 decembrie 1989. Filmul prezentat relatează despre reţeaua subterană de tuneluri, "un veritabil oraş subteran creat de Ceauşescu pentru a se asigura apărarea" şi unde s-ar fi putut refugia "luptătorii Securităţii", poliţia secretă a regimului, după fuga dictatorului.(încărcarea imaginilor video durează câteva momente)
Imaginile ne arată un soldat deschizând o uşă metalică lovind cu bocancul. Apoi, faţa militarului cuprinsă de teamă în momentul când s-a aflat faţă în faţă cu un agent al Securităţii. Soldatul utilizează un ascensor pentru a coborî în buncărul personal al dictatorului Ceauşescu.Pe o masă se văd resturile unui prânz frugal. Frigderul e plin de produse din carne.


Soldatul bruschează un agent al Securităţii care tocmai ar fi încercat să se refugieze în reţeaua de tuneluri.Civilii şi militarii îl legitimează pe agentul Securităţii. Comentatorul postului de televiziune din Franţa sugereză că portocalele descoperite asupra suspectului ar indica apartenenţa se Securitate, un indiciu care în prezent iscă doar ilaritate.Apoi, soldatul explorează un lung tunel, de-a lungul căruia se întinde un canal cu apă.
Civilul care apare in imagini, alături de militari şi care verifică actele presupusului luptător al Securităţii se numeşte Adrian Done.

Niciun comentariu: