duminică, 1 mai 2011

Un tunel de evacuare betonat, fosta intrare intr-un buncar

 Inginerul Dan Ghelase, un pasionat de istoria Bucureştiului ne-a trimis imagini cu un imobil din zona bulevardului Dacia, din Bucureşti şi unde există urmele unui posibil tunel de legătură cu un buncăr.

"Plimbându-mă cu marele cunoscator în casele Bucurestilor, arh. Dan Ionescu mi-a atras atentia asupra enigmaticului imobil (în imagine, cel din stânga), vizavi de Cazino Victoria (fosta ambasadă germană în timpul razboiului) pe bd.Dacia langa Calea Victoriei, care ar fi apartinut faimosului ambasador german Manfred von Killinger, relatează Dan Ghelase.

Tunel betonat, posibilă intrare în buncărul de sunb imobil

 Lucrările de modernizare a bulevardului Dacia au avut ca efect şi întruperea tunelului care realiza o legătură cu buncărul de sub imobilul indicat.
"Şi mi-a povestit că, intre casă si ambasadă, ar fi existat un tunel betonat, mărturisit şi de proeminenţele de beton armat de pe faţada casei. Tunel care a fost desfiintat postbelic, poate si la realizarea segmentului respectiv de bulevard prelungit", a adăugat Dan Ghelase.

Imobilul unde se văd urmele fostului tunel este amplasat pe bdul Dacia

Agresiunea intemperiilor pune în evidenţă conturul tunelului cu umplutura de cărămizi.
Rămâne de cercetat de cei pasionaţi.

Foto: Dan Ghelase

2 comentarii:

Anonim spunea...

eu am locuit in zona intr/o casa aflata pe aceeasi parte a strazii cu imobilul din fotografie. Casa, azi demolata avea aceleasi intrari de cazemata, care protejau ferestrele subsolului. Despre tunel am auzit multe povesti in copilarie anii 50.60. In caas despre care vorbes au locuit tot functionari ai ambasadei. dupa legenda amanta ambasadorului.

Alex Telea spunea...

No way. Am un apartament in acea casa din '86. Contrafortii aia de beton era altceva - aparau niste usi blindate care ieseau din bunker in strada. Desfiintate in '89 cand Ceasca a facit bulevardul respectiv. Nu eau nicio intrare la un tunel (ceea ce e logic, un tunel e _sub_ strada, nu _deasupra_ ei). Din bunker (in care acum se tin gogonele, 2 camere) nu placa niciun tunel secret - si ar fi greu sa si plece, zidurile sunt cam de 1.5..2m beton [armat cu sine de cale ferata].