marți, 24 martie 2009

Tunelul de refugiu al Conacului Golescu Grant (I)

Singura galerie subterană din Capitală, catalogată monument istoric se găseşte în strada Ţibleş din sectorul 6, pe malul stâng al Dâmboviţei, între str. Zinica Golescu şi str. Adrian Fulga (carou cadastral 9 - 10; IH). Este vorba de Tunelul de refugiu al Conacului Golescu Grant, (cod LMI 2004: B-I-s-B-17889) aflat la nr. 119 pe Lista Monumentelor Istorice din Bucureşti a Ministerului Culturii şi Cultelor.
Tunelul este o construcţie datată secolul XVIII-XIX.



* Imaginea 1: Lista monumentelor istorice din municipiul Bucureşti: la nr. 119- Tunelul de la Conacul Golescu Grant (ctrl + click pentru a mări)

Ceea ce se mai poate vedea astăzi, în zona străzii Ţibleş sunt de fapt rămăşiţele unui vechi tunel a cărui lungime însuma în trecut câţiva kilometri. Galeria de refugiu făcea cândva legătura între reşedinţa de vară a lui Dinicu Golescu, Mănăstirea Chiajna şi Palatul Cotroceni, fiind săpat de-a lungul albiei Dâmboviţei. Se spune despre acest tunel că a fost utilizat şi de pandurii lui Tudor Vladimirescu.


* Imaginea 2: Localizare pe Yahoo Maps a străzii Ţibleş, unde se află tunelul de la Conacul Golescu Grant (click pe imagine pentru a o mări).

Tunelurile care porneau de la reşedinţa de vară a lui Golescu s-au prăbuşit, în mare parte în urma calamităţilor naturale (cutremurul din noiembrie 1940 şi cel din 1977), precum şi a bombardamentelor masive din 1944.
În prezent, segmente din fostul tunel se află în zona străzii Ţibleş, la Conacul Golescu Grant (cunoscut şi sub numele de Palatul Grant, Palatul Belvedere sau Casa cu Turn). În acest loc funcţionează Centrul de plasament "Orhideea", aparţinând de DGASPC Sector 6. Clădirea nu este inclusă în lista monumentelor istorice a MCC.

* În următorul articol, imagine ale tunelului şi împrejurimi şi o descriere de la faţa locului.

2 comentarii:

Mădălin spunea...

cladirea intr-adevar NU e inclusa in LMI 2004, dar in lista din 1992 ERAU incluse "ruinele pivnitelor palatului Dinicu Golescu-Grant (Pivnitele Casei cu Turn/Palatului Belvedere), 1814" !!!

Romulus Cristea spunea...

Tunelul de refugiu este si acum in lista monumentelor istorice