marți, 22 septembrie 2009

Tunelul castelului Bran a fost construit în anii '30

Tunelul castelului Bran a fost construit în anii '30, la ordinul reginei Maria pentru a facilita accesul în castelul Bran. Acest tunel nu a fost niciodată deschis publicului vizitator. Noul proprietar a decis în acest an, după restituirea castelului de către stat, să facă acest lucru, astfel că turiştii care vor vizita monumentul castelul Bran vor putea urma drumul pe care îl parcurgea familia regală atunci când dorea să ajungă, pe scurtătură, în hotel. De asemenea, scara secretă a castelului Bran este un alt captivant loc din castel. Ea a fost săpată încă din secolul XIV pe latura estică a cetăţii şi făcea legătura între etajele unu şi patru.

Castelul Bran este un monument al arhitecturii medievale | REALITATEA .NET

În curând, la Bran veţi putea chiar dormi o noapte în castelul lui Dracula., potrivit Realitatea TV. Sau veţi putea fi spectatorul unei piese de teatru jucată în curtea castelului, după care să luaţi cina în unul din turnuri. Aceste lucruri vor fi posibile, contra unor taxe de vizitare a monumentului de la Bran.
În apartamentul principesei Ileana, fiica favorită a reginei Maria, va fi amenajat un dormitor. Cei care vor dori să petreacă o noapte în castelul lui Dracula vor trebui să scoată din buzunar destul de mulţi bani.

Foto: Adrian; (Imagine prelucrată)

După ce a primit castelul, în 1920, de la Consiliul Braşov, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri, Regina Maria şi-a pus puternic amprenta asupra vechii fortificaţii medievale. Printre altele, a construit un tunel de acces şi a transformat curtea interioară în scenă de teatru.
Deşi niciun document istoric nu menţionează o şedere sau măcar o trecere a lui Vlad Ţepeş pe la Bran, unii susţin că acesta nu ar fi totuşi străin de castel. Cel puţin de o anumită încăpere. Trădat de boieri şi capturat de Matei Corvin în 1462, Vlad ţepeş a fost întemniţat la Visegrad. În drumul său spre Ungaria însă, domnitorul Ţării Româneşti a fost ţinut aici, în închisoarea de la castelul Bran aproximativ două săptămâni. 

Niciun comentariu: