duminică, 28 februarie 2010

Tunelul Sfinţilor la Straja

Un tunel de 54 de metri, săpat în stâncă, a ajuns una dintre atracţiile staţiunii Straja. Din anul 2006 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung  pe pereţii căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc şi scene din Vechiul şi Noul Testament.
Pe pereţii tunelului sunt pictaţi 365 de sfinţi din calendarul ortodox. 

 


Pe timp de iarnă, tunelul este singura cale de acces spre schitul din lemn din staţiune. Staţiunea turistica Straja mai este de asemenea cunoscută şi datorita procesiunii "Drumul Crucii" organizată în Vinerea Mare a Sărbătorilor Pascale.



Anual, în Vinerea Mare are loc "Drumul Crucii", singurul pelerinaj ortodox din Romania care străbate muntele Straja, până la schitul construit în vârful muntelui.
 "Drumul Crucii" a fost iniţiat de Emil Părău, un om de afaceri din orasul Lupeni, in anul 2000, dupa ce a finalizat construcţia schitului din masivul Straja. De atunci se reface drumul parcurs de Mântuitorul Isus Hristos cu cele 14 popasuri. La fiecare dintre acestea există cate un bazorelief care simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor în drumul său către muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoţi care participă la procesiune se opreşte pentru a se ruga.
An de an, circa 4.000 de persoane şi 20 de preoţi participa la procesiunea Drumului Crucii din Straja. Ei duc pe umeri o cruce în mărime naturală, în care se găsesc încastrate părticele din crucea pe care a purtat-o Mântuitorul şi pe care a fost răstignit pe Golgota. Crucea se găşeste în Schitul Straja.

Puteţi vedea Imagini video de la TVR în articolul Tunelul Sfinţilor la Straja.

Niciun comentariu: