sâmbătă, 22 mai 2010

Subteranele de la Casa Poporului

Persoanele interesate să viziteze interiorul Senatului, adăpostit de Palatul Parlamentului (cunoscut şi sub denumirea de Casa Poporului) vor putea trece, în perioada 28-29 mai, prin sala de plen şi vor coborî în subteranul clădirii, unde vor putea să parcurgă, la pas, un tunel de aproape 130 de metri, care face ieşirea către bulevardul Naţiunile Unite.
Turul Senatului va începe, potrivit organizatorilor, la Intrarea A1, dinspre Calea 13 Septembrie, vizitatorii urmând să urce scara monumentală din marmură spre nivelul P1.
Cei care vor participa la evenimentului "Zilele Porţilor Deschise la Senat" vor putea vizita, în ordine, cabinetul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, Salonul oficial, centrul de presă, zona casetelor pentru informarea senatorilor, foaierul sălii de plen, sala de plen a Senatului, Sala Avram Iancu, Sala Constantin Stere, Salonul Alb, periplul urmând să se încheie cu o vizită în subsolul Senatului, la nivelul - 9 metri.



Acesul vizitatorilor în sălile Senatului va fi limitat, astfel încât să se evite producerea unor distrugeri, aşa cum s-a întâmplat cu ocazia "Porţilor deschise la Camera Deputaţilor", unde pielea de Cordoba a fost tăiată şi scrisă cu pixul, iar unii dintre vizitatori au plecat luând ca suvenir ciucuri de la draperii.
În subsolul clădirii, va putea fi străbătut pentru prima dată un tunel de 127 de metri aflat la nivelul - 9, prin care se iese către Bulevardul Naţiunilor Unite.
Participanţii la vizita de documentare a traseului au ajuns în subsolul Senatului, la nivelul  minus 9 metri, coborând pe o scară circulară cu lungimea de cincizeci de metri. Subsolul Senatului include, în partea amenajată, printre altele, spaţii de lucru pentru personalul din serviciile acestei Camere, spaţii destinate depozitării de echipamente şi materiale, un depozit de arhivă şi o sală de informare, documentare şi studii.
Tunelul, care porneşte de sub corpul A1 al Senatului permite ieşirea din subsol în Bulevardul Naţiunilor Unite, fiind folosit pentru aprovizionare, evacuare şi activităţi tehnice, aici aflându-se centrala de ventilaţie, punctual termic, grupul electrogen şi anexe ale unităţilor de alimentaţie publică din Senat. Deplasarea prin tunel va oferi vizitatorilor posibilitatea de a vedea structura de rezistenţă ale clădirii Palatului Parlamentului, cu detalii ale modului au fost executate armarea şi diafragmele de beton. La realizarea clădirii, calculele de rezistenţă au fost făcute astfel încât aceasta să poată face faţă unui cutremur de peste opt grade pe scara Richter, potrivit Mediafax.
Tunelul nu este nici în prezent finisat, iar lipsa unei bune izolaţii face ca în unele locuri apa  freatică să se infiltreze prin tavan şi să se strângă  în câteva bălţi. Vizitatorii vor trebui, de asemenea, să ocolească, din loc în loc, materialele de contrucţii depozitate de-a lungul tunelului.
Vor fi luate unele măsuri pentru protecţie, urmând să fie contruite scări de lemn şi balustrade, şi afişate, la loc vizibil, instrucţiuni pentru siguranţa celor care vizitează tunelul.
Pentru siguranţa celor care vor veni să vadă Senatul şi subsolul acestuia, organizatorii vor aduce un echipaj SMURD, pregătit să intervină în caz de urgenţă.
Vizitatorii vor fi organizaţi în grupuri de câte cincizeci de persoane, care vor fi însoţite de câte doi - trei angajaţi ai Senatului, traseul urmând să fie parcurs în circa o oră şi jumătate. Vizitatorii vor fi aşteptaţi în parcarea din Piaţa Constituţiei de autobuze care le vor asigura transportul.

Video: Mediafax

Niciun comentariu: