miercuri, 6 ianuarie 2016

Adăpostul de sub Palatul Parlamentului este conecta prin tuneluri cu Ministerul Apărării, Palatul Cotroceni și Casa Presei

Un buncăr antiatomic complet dotat este pregătit pentru adăpostirea guvernului și a președinției, a declarat pentru DCNews colonelul Mihai Bartoș, comandantul dispozitivului militar care a participat la construcția Casei Poporului. 

Adăpostul era finalizat încă din 1990, a menționat colonelul Bartoș. Este dotat complet, de la tacâmuri și lenjerie de pat, până la un grup electrogen care îi asigură autonomia în caz de catastrofă. 



Din momentul în care a fost finalizat și până în prezent, buncărul a fost menținut funcțional, pregătit să adăpostească întregul guvern și președintele. Sunt asigurate permanent rezerve de hrană și combustibil, astfel încât toate facilitățile (bucătărie, baie) să poată funcționa fără legătură cu exteriorul. 

 Punctele de comandă din Capitală 

Colonelul Bartoș a confirmat pentru DCNews ipoteza că în subteranele Bucureștiului a fost construită o rețea de comunicații între punctele de comandă. „Adăpostul de sub Palatul parlamentului este conectat la diferite puncte de comandă din București, a spus col. Bartoș. 




Există legături cu Ministerul Apărării, cu Palatul Cotroceni, cu Casa Presei. Așa-zisele tuneluri sunt practicabile cu mașina. Sunt asigurate și ecluze, din loc în loc, care pot să separe rețeaua”, a declarat Bartoș, potrivit DCNews

 Ziduri groase de un metru și jumătate

Construcția buncărului a întârziat deschiderea șantierului la Casa Poporului cu un an, susține Mihai Bartoș. Întâi a fost săpat tunelul pentru adăpost, la 22 de metri sub fundația Palatului Parlamentului. Apoi s-au turnat ziduri de beton groase de un metru și jumătate, a fost realizat adăpostul și pe urmă a astupată toată lucrarea cu pământ, până la nivelul fundației. Soții Ceaușescu au pus piatra de temelie a Casei Poporului la 22 de metri deasupra adăpostului antiatomic, în 1984.

Niciun comentariu: